Όταν η φύση συμμαχεί με τον άνθρωπο

Όταν η φύση συμμαχεί με τον άνθρωπο

Όταν η φύση συμμαχεί με τον άνθρωπο.

Πικροδάφνες, ακακίες, δενδρολίβανο… Δενδρύλλια που υπάρχουν άφθονα στην πανίδα της ελληνικής γης, κοινά φυτά που συμπληρώνουν το πάζλ της φύσης. Και όμως, επιλέχθηκαν για να ριχτούν πρώτα στη μάχη μια πυρκαγιάς. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους δασολόγους, τα «κοινά» αυτά φυτά, έχουν μια χαρακτηριστική ιδιότητα: είναι βραδυφλεγή. Η ισορροπία στο μεγαλείο της. Η αρμονικότητα και η συμβίωση τόσων διαφορετικών ειδών στη φύση, είναι μαγευτική. Η φύση, το δάσος, μας διδάσκει, μας εμπνέει, μας δίνει λύσεις και όπλα απέναντι σε έναν τρομερό εχθρό, την φωτιά.

Αυτά τα «ταπεινά» δενδρύλλια, επιλέχθηκαν από τη Δ/νση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας, για να φυτευτούν παραπλεύρως της περιφερειακής οδού που διασχίζει το δάσος του Σέιχ Σου. 1500 ρίζες, 1500 στρατιώτες με αντιπυρική πανοπλία θα παίξουν το ρόλο του τοίχους σε όποιον κακομαθημένο, απολίτιστο ή ακόμα και πονηρό θελήσει να πληγώσει τη φύση και να μετατρέψει σε στάχτες αυτό το δώρο θεού, το δάσος.

Με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, δεκάδες εθελοντές γονείς εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, μαζί με τα παιδιά τους και με την υποστήριξη εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας, την καθοδήγηση της πυροσβεστικής και την προστασία της τροχαίας, εμφύτευσαν στη μήτρα της γης με τόση τρυφερότητα και προσοχή τα μικρά δενδρύλλια, με την υπόσχεση να τα προσέχουν, να τα ποτίζουν και να τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν. Και αυτά με τη σειρά τους θα μας ανταμείψουν, ακόμα και αν πληγωθούν, προτάσσοντας τα φύλλα, τα κλαδιά και τον κορμό τους απέναντι στις ανελέητες φλόγες, για να προστατεύσουν την υπόλοιπη ζωή στο δάσος και την ζωή όλων μας.

powered by © 2019 Vpatoulidou, all rights reserved